fredag 19 februari 2010

Tuffa läderarmband

 

Vi kommer inte bara ha Linas vackra och stilrena smycken till försäljning. Utan även lite udda, tuffa, roliga, vackra, sköna och coola grejer som jag, Anna, gjort och produkter vi köpt in från andra. Oavsett vartifrån produkterna kommer så är A o O för oss att vi ska kunna redogöra för hur produkten kommit till, dess miljöpåverkan, hur personerna som tillverkat produkten blivit betald samt dess kulturella värde. Och självklart står design och kvalitet höst på vår kriterie lista.

Först ut är dessa läderarmband jag tillverkat i Kenya. Jag hade hjälp av min goda vän och skickliga hantverkare Naramat. Naramat är en Maasai kvinna som bor ute i Masai Mara. Hon har ingen formell utbildning men är hur smart som helst. Hon lär sig hela tiden nya ord på engelska bara genom att lyssna och vår egna kommunikation sker alltid genom att hon pratar Maa (Maasaiernas stamspråk) med mig och jag svarar henne på Engelska. Naramat är tyvärr gift med en suput och mentalt instabil idiot till man som slår henne. Men efter att ha jobbat med hantverk så hon hade nog pengar att starta sin egna lilla affär där hon sålde socker, mjöl etc till de andra i byn så hade hon tillslut tillräckligt med mod och medel att lämna sin man. Hon bor nu med sina bröder men hennes två söner går kvar i skolan där deras pappa bor och Naramat är den som ser till att de har kläder, böcker och skolavgifter.
Armbanden är gjorda av Kenyanskt läder från ko och får. Djuren slaktas ändå till köttindustrin eller hemma i de lokala byarna, och skinnen säljs vidare till garverier som behandlar dom till de högkvalitativa material hantverkare behöver använda för att kunna tillverka export vänliga varor. Tyvärr är det ännu svårt att hitta naturligt garvade skinn i Kenya men det är på gång. 
Armbanden är dekorerade med små vita "knappar". Dessa är antika struts skals pärlor från norra Kenya. Det är idag förbud på att ta strutsägg i naturen. Men dessa pärlor är gamla och har använts flera gånger redan och tillverkades i en tid då strutsägg fanns i överflöd. Jag köper dessa pärlor av pärl och antikvitets handlare i centrala Nairobi. Några armband har även dekortationer av mässing, dessa härstammar från Nigeria och Ghana där de gjuts för hand än i dag. 

Armbanden knyts på handleden och det kräver lite träning för att få till det kanske...eller en pojkvän som kan knyta åt en. :-)

Garanterat udda, äkta, och tuffa armband tycker vi. Och gjorda med kärlek, av mig och min vän Naramat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar